Cancer, Coregrafiat” – un spectacol de dans contemporan de Cosmin Manolescu & Paradis Serial, dedicat memoriei Rodica Dan, Gabriela Tudor și Dean Marijo Russell-O’Grady.

Spectacolul „Cancer, Coregrafiat” este o călătorie emoțională cathartică și participativă între viață, moarte și dans. Prezentat în premieră în luna aprilie la București, New York și New Jersey și prezentat apoi în Brașov și Timișoara creat de coregraful Cosmin Manolescu. Spectacolul are în centrul atenției durerea și viziunile unui personaj masculin, care se confruntă cu boala cancerului de sân, o formă rară însă prezentă și la bărbați, mai puțin însă cunoscută și mediatizată în România. Spectacolul a fost creat pe baza textului cu același nume scris de dramaturga Cătălina Florescu din New York.

„A vorbi despre durere, despre moarte, despre lucrurile care ne transformă este uman și esențial în același timp, face cumva parte din experiența vieții. Prin acest proiect, inițiat de Cătălina Florescu și pus în scenă de mine într-o variantă participativă, mă întorc în zona dificilă a întâlnirii cu cancerul. Încercăm astfel să aducem o rază de speranță și să contribuim la înțelegerea modului în care putem lupta cu demonii și cu problemele societății contemporane. Nu te poți limita la a face doar spectacole de dans despre iubire și despre frumusețea vieții când oamenii mor lângă tine. În special după pandemie și în contextul războiului actual din Ucraina, cred că e necesar să abordăm și aspectele mai întunecate din noi, inclusiv perspectiva întâlnirii cu moartea. Spectacolul este construit ca un rollercoaster participativ și scopul este de a-i însoți pe oameni în acest traseu, de a oferi companie și empatie, pentru oameni și pentru viață. Pierderea Gabrielei Tudor în 2009 mi-a modificat radical viața, relația cu oamenii dar, cred eu, și cu dansul. Prin spectacolul „Cancer, Coregrafiat” și prin cursul WellDance încercăm să creăm un spațiu sigur de întâlnire, în care să vorbim prin dans și mișcare despre durerea acumulată în noi, oferind sprijin și acompaniament celor care au nevoie.” – Cosmin Manolescu în interviul realizat de Beatrice Lăpădat pentru Liternet.Ro care poate fi citit integral la adresa https://rb.gy/lwdt2

CREDITE:

După textul dramatic „Cancer, Choreographed” de Cătălina Florescu | Concept: Cosmin Manolescu | Coregrafie și interpretare: Cosmin Manolescu, Cristina Lilienfeld | Compoziție muzicală originală: Sabina Ulubeanu | Video design: Cinty Ionescu | Light design și live DJ: Alexandros Raptis | Foto: Alina Ușurelu | Durată aproximativă: 100’

Spectacol co-produs de Fundația Gabriela Tudor, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Institutul Cultural Român New York și prezentat la Brașov în parteneriat cu Centrul Cultural Reduta în cadrul proiectului “Copacul vieții”, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 

Interviu TVR: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=search&v=642845814597322